Vizija

Srbija u kojoj svaki pojedinac ima pravo na kvalitetan život.

Misija

Poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca kroz aktivnosti u oblasti socijalne zaštite, pravne regulative i stvaranja preduslova za međusektorsku saradnju.

Naslovna strana

Program razvoja opštine Požega
09.10.2007.U skupštinskoj sali opštine Požega 5. oktobra 2007.godine održana javna rasprava, a povodom prednacrta dokumenta Program razvoja opštine u čijoj izradi su učestvovali i predstavnici Sretenja. Na javnoj raspravi su pored građana bili prisutni i predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih vlasti, šefovi odborničkih grupa i koordinacioni tim koji je koordinira procesom donošenja ovog dokumenta.

Nakon prezentacije programa prisutni su se uključili u diskusiju iznoseći svoje sugestije i predloge. Predstavnici nevladinog sektora su izneli svoje predloge u vezi ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, razvoja lokalne samouprave i građanskog društva i mladih i njihovog slobodnog vremena.

Predstavnici mesnih zajednica su se osvrnuli na težak život u ruralnom delu opštine dajući svoje predloge da se više posveti pažnja razvoju tih delova opštine u smislu stvaranja boljih uslova za život kako bi mladi imali interes da ostaju da žive i rade na selu.

Program razvoja opštine biće uskoro dorađen po sugestijama sa javne rasprave i dat na usvajanje opštinskom parlamentu.

 
Odnos državnih organa i građana
09.10.2007.

U Požegi 4. oktobra Sretenje je u skupštinskoj sali održalo tribinu pod nazivom „Pravo na neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave“ na koju su bili pozvani predstavnici državnih organa, lokalnih vlasti i članovi Tima za strateško zastupanje na nivou Požege. Cilj tribine bio je predstavljanje rezultata projekta i animiranje javnosti da se uključi u rešavanje problema na lokalnom nivou. Na tribinu su bili pozvani i mediji iz Zlatiborskog okruga.

Realizovana tribina je jedna od završnih aktivnosti na projektu „Strateško zastupanje u lokalnim zajednicama“ koji podržava Kanadska agencija za međunarodni razvoj. Na tribinu su bili pozvani regionalni i opštinski ekološki inspektor, predsednik opštine Požega i zamenik, načelnica opštinske uprave i šefovi odborničkih grupa. Na tribini se samo pojavio samo šef odborničke grupe Demokratske stranke, Branko Nikolić, i opštinski ekološki inspektor i to na samom kraju. Ostali su telefonom obvestili koordinatorku projekta, Zdenku Kovačević, o svojim razlozima za otkazivanje učešća na tribini, a o čemu su bili blagovremeno obavešteni uz pojašnjenje važnosti njihovog prisustva.

Tim za strateško zastupanje je izneo svoje stavove povodom definisanih slučajeva za strateško zastupanje i javno zagovaranje, a svi slučajevi su iz oblasti zaštite životne sredine.

Zaključak tribine je da se pripremi zahtev svim odborničkim grupama iz opštine Požega i da se lobira da problem zaštite životne sredine u mesnoj zajednici Jelen Do bude tema o kojoj će raspravljeti opštinski parlament u cilju pronalaženja rešenja da se zaštiti kako radna tako i životna sredina u ovoj mesnoj zajednici.


 
Pokretanje zakonodavne inicijative
09.10.2007.


U Beogradu 30. septembra održan sastanak dela Koalicije za slobodu pristupa informacijama kojoj su prisustvovali predstavnici Narodnog parlamenta Leskovac, Inicijative mladih za ljudska prava – kancelarija u Novom Sadu i Beogradu, Resurs Centar Negotin i Sretenje Požega. Cilj sastanka bio je dogovor o pokretanju zakonske inicijative za usvajanje Zakona o klasifikaciji podataka, Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i izmeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Na sastanku je razmatrana procedura prikupljanja potpisa za pokretanje inicijative koja će se realizovati u Vojvodini, gradu Beogradu, zapadnoj, centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Prikupljanje potpisa će se realizovati nakon obuke aktivista u svim planiranim regionima a početkom novembra.

 
Sastanak Tima za strateško zastupanje u Kraljevu
03.09.2007.

UG Sretenje je prošle nedelje održalo sastanak Tima za strateško zastupanje u Kraljevu koji je organizovao lokalni kordinator za Kraljevo, Srđan Ćosić. Tema sastanka je bila razmatranje slučajeva za strateško zastupanje u četiri mesne zajednice koje pokriva projekat „Strateško zastupanje u lokalnim zajednicama“. Posebnu pažnju smo posvetili slučaju povraćaja zadužbine Bogavac koju je predratni senator zaveštao trgovačkoj omladini Kraljeva.

Na sastanku govorili: Zdenka Kovačević koordinator projekta, Vladimir Bogavac, šef odborničke grupe u opštini Kraljevo, Milan Kundović, savetnik načelnika Raškog okruga i šef pravne službe Raškog upravnog okruga Vlade RS, Mirjana Nikolić,član pravnog tima na projektu ispred Sretenja. Učesnici sastanka bili su predstavnici odabranih mesnih zajednica i lokalni mediji. Dogovor tima za strateško zastupanje je da se obrate državnim organima koji im mogu pomoći u rešavanju prepoznatih slučajeva i da sa njima zakažu sastanak krajem septembra.

 
Sastanak sa Timom za strateško zastupanje na nivou MZ Jelen Do
03.09.2007.

Predstavnice UG Sretenje-Zdenka Kovačević i Marijana Rakić u Jelen Dolu 28.avgusta 2007. godine održale sastanak sa članovima Tima za strateško zastupanje na nivou MZ Jelen Do radi planiranja daljih koraka za strateško zastupanje.
Predloženo je da se udruženje građana Kamena prašina obrati NEXE group povodom ugrožavanja životne sredine u ovoj mesnoj zajednici, da se od Agencije za privatizaciju traži kupoprodajni ugovor, a odlučeno je da UG Sretenje organizuje sastanak sa predstavnicima državnih organa koji mogu uticati na rešavanje ovog slučaja: republički i gradski inspektor za zaštitu životne sredine i načelnica Opštinske uprave, kao i da na taj sastanak treba pozvati medije i direktora NEXE group.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 46 - 50 of 129