Vizija

Srbija u kojoj svaki pojedinac ima pravo na kvalitetan život.

Misija

Poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca kroz aktivnosti u oblasti socijalne zaštite, pravne regulative i stvaranja preduslova za međusektorsku saradnju.

Naslovna strana

STRATEŠKO PLANIRANJE ZA NVO U ZLATIBORSKOM OKRUGU
12.10.2005.

U Požegi je u okviru Resurs centra i UG Sretenje od 7. do 9. oktobra u prostorijama OUP-a održan seminar na temu „Strateško planiranje“. Treningu su prisustvovali 18 predstavnika nevladinih organizacija iz Zlatiborskog okruga, Beograda, Sombora kao i dvoje predstavnika opštinskih vlasti iz susedne opštine Lučani. Seminar su 9. oktobra posetili i predstavnici SDC-a – Švajcarska vladina organizacija, kancelarija Kraljevo. Treneri su bili Ivona Simić, viši savetnik u DAI - Beograd, David Goode, direktor programa Nacionalnog Demokratskog Instituta UNDP- Brčko, bivši Harvardski student i Zdenka Kovačević, lider udruženja građana Sretenje iz Požege.

Seminar je proistekao iz potrebe za sticanjem znanja o strateškom planiranju koju su na prethodnom seminaru izrazili članovi NVO-a Zlatiborskog okruga. Na treningu su obrađene teme: međusektorska saradnja, partnerski odnosi, nivoi planiranja, SWOT analiza, PEST analiza, vizija, misija, dokument strateškog plana.

Učesnici su imali priliku da više saznaju o važnosti planiranja kao preduslovu za uspešniji razvoj kako svake organizacije pojedinačno tako i razvoja samih lokalnih zajednica u kojima funkcionišu nevladine organizacije

Učesnici seminara su pokazali veliku posvećenost u radu i istakli da će im stečena znanja mnogo koristiti u daljem radu njihovih organizacija kao i boljeg građenja odnosa sa okruženjem.

 
KANCELARIJA NA CENTRALNOM TRGU U POŽEGI
12.10.2005.

Povodom Right to Know Day – 28. septembra na centralnom trgu u Požegi je realizovana ulična akcija u kojoj su učešće uzeli aktivisti i volonteri UG ’’Sretenje’’, TV Požega i građani.

Izjavu za medije dala je Ana Tomanović Perendić, pravni savetnik Sretenja, koja je u nastavku akcije zainteresovanim građanima davala savete o proceduri traženja informacija. Aktivisti i volonteri Sretenja su delili promotivni materijal – Vodiče, liflete i torbe, i na taj način promovisali Zakon o slobodnom pristupu informacijama. Mali broj gradjana je znao da je danas Dan prava da znam, a oni koji su znali bili su obavešteni putem medija, ali nisu znali koje im sve mogućnosti ovaj Zakon pruža.

TV Požega je posetila i Skupštinu opštine Požega – načelnika opštinske uprave – u potrazi za informacijama da li i u kojoj meri se gradjani obraćaju tražeći informacije i da li im Opština izlazi u susret odgovorima.

Prilog o ovoj akciji UG ’’Sretenje’’ biće objavljen u informativnoj emisiji TV Požega.

 
TV POŽEGA I UG SRETENJE POTPISALI SPORAZUM O SARADNJI
11.09.2005.

Početkom avgusta u prostorijama UG Sretenje Požega potpisan Sporazum o saradnji. Predmet Sporazuma je saradnja UG Sretenje i TV Požege na realizaciji Projekta “Monitoring implementacije Zakona o slobodnom pristupu informacijama od opšteg interesa u posedu javnih vlasti”.

Saradnja podrazumeva: - praćenje svih aktivnosti UG “Sretenje” na realizaciji Projekta u opštinama Požega, Užice, Kosjerić, Arilje i Čajetina; - emitovanje priloga u informativnim emisijama o aktivnostima na Projektu; - blagovremeno obaveštavanje predstavnika UG “Sretenje” o terminima emitovanja emisija; - presnimavanje materijala u elektronskoj formi za bazu podataka; - emitovanje autorskih priloga koji imaju za cilj podizanje svesti u javnosti o značaju prava na slobodan pristup informacijama za demokratizaciju institucija vlasti; - snimanje i emitovanje anketa sa građanima u opštinama u kojima se realizuje Projekat; - emitovanje emisije, jednom mesečno - izveštavanja sa aktivnosti na projektu uz uključenje građana u trajanju od 30 minuta. Sve aktivnosti TV Požega, a u vezi Projekta realizovaće se u dogovoru sa UG Sretenje. Sporazum je zaključen za period trajanja projekta.

 
SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA
11.09.2005.

U Požegi 2. juna 2005.g. sa početkom u 12h u prostorijama OUP-a Požega za predstavnike organa javnih vlasti, medija, nevladinih organizacija iz 5 opština Zlatiborskog okruga (Kosjerić, Požega, Arilje, Užice i Čajetina) održan je okrugli sto sa temom “Slobodan pristup informacijama, prava i obaveze". Organizator Okruglog stola bili su Republika Srbija – Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, Odeljenje za medije Misije OEBS u Srbiji i Crnoj Gori, Nevena Ružić i predstavnici Koalicije NVO za slobodan pristup informacijama Aleksandar Resanović – Centar za antiratnu akciju Beograd i Zdenka Kovačević – UG Sretenje Požega.

Nakon otvaranja Okruglog stola i predstavljanja Zakona, uloge OEBS u primeni Zakona i Vodiča kroz Zakon o slobodnom pristupu informacijama prisutnima je prikazan kraći snimak – intervju sa građanima Požege o tome koliko su upozneti sa postojanjem i primenom već pomenutog Zakona.

U daljem toku Okruglog stola u interaktivnom razgovoru govorilo se o primeni Zakona, obavezama državnih i drugih organa prema Zakonu, pravima građana i ostvarenju prava na slobodan pristup informacijama kao i o ulozi Koalicije za slobodan pristup informacijama.

Nakon završetka Okruglog stola, a u saradnji sa TV Požegom realizovana je emisija na istu temu u kojoj su učestvovali Poverenik za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, Rodoljub Šabić i predstavnici Koalicije NVO za slobodan pristup informacijama Aleksandar Resanović i Zdenka Kovačević.

 
<< Početak < Prethodna 21 22 23 24 25 26 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 126 - 129 of 129