Vizija

Srbija u kojoj svaki pojedinac ima pravo na kvalitetan život.

Misija

Poboljšanje kvaliteta života svakog pojedinca kroz aktivnosti u oblasti socijalne zaštite, pravne regulative i stvaranja preduslova za međusektorsku saradnju.

Naslovna strana

MAŠINSKI PRSTEN I MEĐESEKTORSKA SARADNJA
17.02.2006.

U Požegi 17.02.2006.g. u organizaciji „Gajo-promet“ Požega u poljoprivrednoj školi Ljubo Mićić na okruglom stolu predstavljena postignuća Zajedničkog udruženja poljoprivrednika „KRUG MAŠINA“, Brčko ovdašnjim poljoprivrednim proizvođačima, udruženjima i zainteresovanim građanima. Na okruglom stolu govorili: Vidoje Leković – Gajo-promet Požega, profesor Milan Tošić -poljoprivredni fakultet Zemun, Spasoje Radić- savetnik u službi Ministarstva odeljenje za poljoprivredu i šumarstvo- Bosne i Hercegovine, Petar Đurić-direktor mašinskog prstena Brčko.

Učesnici okruglog stola su imali priliku da se upoznaju sa načinom formiranja i funkcionisanjem mašinskog prstena u Bosni i Hercegovini i postignutim rezultatima u toku petogodišnjeg rada.
Doprinos u radu okruglom stolu dali su i predstavnici trećeg sektora udruženja građana Agroprezent Požega i UG Sretenje čiji predstavnici su govorili o međusektorskoj saradnji kao neminovnosti za uspešniji razvoj svih segmenata lokalne zajednice.

 
NOVI SAD, PROKUPLJE I POŽEGA U ČAJETINI
14.02.2006.

U ponedeljak 13.02.2006.g. u prostorijama SO Čajetina UG Sretenje realizovalo Okrugli sto pod nazivom „Slobodan pristup informacijama-prava i obaveze“ za predstavnike organa javnih vlasti, nevladinih organizacija, medija i zainteresovane građane. Na Okruglom stolu govorili Mirej Grčki,Forum iuris -Novi Sad, Dragan Dobrašinović, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava-Prokuplje, Jokić Predrag sekretar SO Čajetina i Zdenka Kovačević, UG Sretenje-Požega.

Učesnici na Okruglom stolu su imali priliku da se upoznaju sa različitim iskustvima sa realizovanih aktivnosti na projektu „Monitoring implementacije Zakona o slobodnom pristupu informacijama od opšteg interesa u posedu javnih vlasti“ koji se realizuje u 30 gradova u Srbiji i koji podržava Fond za otvoreno društvo.

Zaključak okruglog stola je da se ovaj Zakon zahvaljujući nevladinom sektoru ipak primenjuje ali da je potrebno više raditi na edukaciji građana i medija.

 
DOSTIGNUÆA MLADIH
14.02.2006.
Dostignuæa mladih NVO iz Beograda realizuje projekat koji za cilj ima ukljuèivanje mladih iz Srbije u preuzetnièko poslovanje. Povodom aktivnosti na projektu u Vrnjaèkoj banji 11. i 12. februara 2006.g. je realizovan seminar za nastavnike srednjih škola iz Kuršumlije, Aleksinca, Novog Pazara, Kruševca, Niša, Ivanjice, Prokuplja, Aleksandrovca i Leskovca, pod nazivom „Javno zagovaranje“. Trener na seminaru bila je Zdenka Kovaèeviæ, UG Sretenje Požega.
Projekat podržava USAID i realizuje se veæ treæu godinu.

Realizovani seminar je za cilj imao pripremu nastavnika za pokretanje javnog zagovaranja za uvoðenje predmeta Preduzetnièko poslovanje u srednje škole kao izborni predmet.
 
ZLATIBORSKI REGION I EVROPSKI PUT RAZVOJA
08.02.2006.

U Užicu u utorak 7. februara održana Konferencija na temu „Zlatiborski region i evropski put razvoja“ kao završna aktivnost u okviru projekta Evropske politike i strategije u lokalnoj zajednici koji realizuje Centar za demokratiju FCD od maja 2005.g. uz finansijsku podršku Evropske agencije za rekonstrukciju. Konferencija je za cilj imala da se pored odbornika koji su do sada bili glavni učesnici projekta uključe i drugi predstavnici: lokalne vlasti, ustanove javnih službi, predstavnici javnih i državnih preduzeća, privrednici i predstavnici nevladinog sektora i medija iz svih opština regiona Zlatibora.

Učešće u radu Konferencije uzeli su predstavnici sva tri sektora i medija sagledvajući mogućnosti zajedničkog delovanja u cilju bržeg razvoja Okruga i približavanja zajednici Evropskih naroda.
U radu konferencije učestvovala i predstavnica UG Sretenje Požega Zdenka Kovačević kao jedan od uvodničara na temu „Reforma javne uprave kao uslov za povećanje transparentnosti i odgovornosti, za veći uticaj građana na politiku lokalnog razvoja i za međusektorsku saradnju.

Rad Konferencije je završen donošenjem zajedničkog saopštenja koje objavljujemo u celosti:

Mi učesnici konferencije-odbornici, predstavnici lokalne vlasti, privrednici i predstavnici medija izjavljujemo:

-Da podržavamo proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i da ćemo nastojati da, u okviru svojih delatnosti doprinesemo opštem društvenom i ekonomskim naporima da reformišemo naše društvo i da promovišemo proevropske reforme.
-Da podržimo inicijativu za unapređenje međuopštinske i druge interregionalne saradnje u regionu Zlatibora koji će voditi računa o prioritetima lokalnog i regionalnog održivog razvoja.
- Da podržavamo programe lokalnih vlasti, komercijalnog i nevladinog sektora za unapređenje međusektorske saradnje u regionu.
-Da podržavamo inicijativu za veće učešće građana u razmatranju odluka o pitanjima lokalnog i regionalnog i održivog razvoja, te pozivamo odbornike da, kao neposredni predstavnici građana, unapređuju forme i oblike informisanja i učešća građana na poslovima od opšteg interesa.
-Da pozivamo sveproevropske snage u regionu da razvijaju, neguju i unapređuju moderne, demokratske i proevropske vrednosti.

 
ODNOS ORGANA JAVNIH VLASTI I NVO PREMA OSTVARIVANJU PRAVA NA SLOBODAN PRISTUP INFORMACIJAMA
06.02.2006.

Komitet pravnika za ljudska prava je 31.1.2006 godine u Medija centru organizovao okrugli sto ’Odnos organa javne vlasti i nevladinih organizacija prema ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama’. Na Okruglom stolu prisustvovali predstavnici: Koalicije za slobodan pristup informacijama, Fonda za otvoreno društvo, predstavnici organa javnih vlasti, predstavnici medija i poverenik za slobodan pristup informacijama. Ovaj dan izabran je kao dan isteka roka za podnošenje godišnjih izveštaja od strane organa javnih vlasti prema primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Na okrugloms stolu govorili: mr Dejan Milenković- doprinos Koalicije i samog YUCOM-a.
Poverenik za informacije Rodoljub Šabić – Institucionalni problemi koji onemogućavaju primenu Zakona.

Saša Gajin (CUPS)- Odnos vlasti prema Zakonu, Zakonu o policiji koji derogira pojedine odredbe Zakona o slobodnom pristupu informacijama i o medijima koji ovaj zakon treba da koriste za dobijanje preciznih informacija i ocenio da je istraživačko novinarstvo u Srbiji zamrlo.

Profesor pravnog fakulteta Stevan Lilić je naglasio da se slobodan pristup informacijama treba uključiti u još jedan pravni kontekst koji se odnosi na Zakon o javnim nabavkama, jer „tu je suštinska državna korupcija“.

Biljana Kovačević Vučo, predsednik komiteta za ljudska prava, govorila je o značaju edukacije u ostvarivanju prava po ovom Zakonu ukazavši na to da su nevladine organizacije novi vrednosni element u društvu koji doprinosi primeni ovog Zakona.

Aleksandar Lazarević, predsednik Narodne Skupštine Srbije i član Odbora za informisanje i kulturu, istakao je značajnu ulogu nevladinih organizacija u donošenju ovog, po prirodi, antikorupcijskog zakona.

U nastavku rada Jadranka Jelinčić iz Fonda za otvoreno društvo ukazala je da se dalja aktivnost NVO-a kako u okviru Koalicije tako i individualno, mora usmeriti na donošenje, a nakon toga, i primenu Zakona o klasifikaciji tajnih podataka i zakona o zaštiti podataka o ličnosti kao epilog dosadašnjeg angažovanja u unapređenju slobodnom pristupu informacijama.
Tamara Lukšić Orlandić (Fond z aotvoreno društvo) govorila je o doprinosu koji je Koalicija dala o uvođenju Vodiča kroz zakon o slobodnom pristupu informacijama u obaveznu literaturu predmeta građansko vaspitanje u srednjim školama.

Nemanja Nenadić (Transparentnost Srbija) ukazao je da pored spremnosti donatora, međunarodne zajednice kao i NVO-a da urade jedan deo posla, ali je to, ipak, u delokrugu rada organa vlasti.

Članovi koalicije iz unutrašnjosti, Zdenka Kovačević (UG Sretenje Požega)ukazala je na na pozitivan uticaj objavljivanja statističkih podataka o odgovorima na zahtev u povećanju broja istih navodeći pozitivne primere iz prakse. Forum Iris-Novi Sad, Građanski savet opštine kraljevo, Resurs centar-Negotin, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava-Prokuplje istakli su probleme u vezi traženja i dobijanja informacija.

Zadaci civilnog sektora su da i dalje insistira na implementaciji Zakona o slobodnom pristupu informacijama i izmeni određenih odredbi tog akta-zaključak je okruglog stola na temu „Odnos organa javne vlasti i nevladinih organizacija prema ostvarivanju prava na slobodan pristup informacijama“.

 
<< Početak < Prethodna 21 22 23 24 25 26 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 111 - 115 of 129