Naslovna strana arrow Projekti arrow Realizovani projekti arrow "A sada ljubav i zdravlje"

"A sada ljubav i zdravlje" Štampaj E-pošta
Indeks članaka
"A sada ljubav i zdravlje"
Detaljnije o projektu

 Nosilac: UG Sretenje

Realzovan na teritoriji opštine Požega

Koordinator: Zdenka Kovačević

Asistent: Jelena Radojević

Donator: USAID, IRD

Vrednost projekta: aktivnosti Sretenja $ 6525

troškovi edukacije mladih $10,961.25

Učešće zajednice – iska zan u satima volonterskog rada 1 096h.


Cilj projekta:

Olakšati rad budućim vršnjačkim edukatorima da prenose usvojena znanja svojim vršnjacima u lokalnoj zajednici iz oblasti reproduktivnog zdravlja-seksualno obrazovanje.

Postignuti efekti:

Odabrani tim mladih volontera, po postignutim rezultatima nakon procene njihovog rada je odabran od strane aktivista Sretenja da u realizaciji Jugoslovenskog komiteta za međunarodnu saradnju studenata medicine prođe edukaciju iz oblasti reproduktivnog zdravlja-seksualno obrazovanje mladih.

Nakon završene obuke i dobijanja sertifikata a uz pomoć lekara pedijatra i neuropsihijatra edukaciju iz vec pomenute oblasti prošlo je 537 učenika iz osnovnih i srednjih škola. Na radionicama su bili prisutni i roditelji vršnjačkih edukatora u smislu podrške upoznavanja mladih ljudi sa svim rizicima koje nosi neinformisanost u procesu sazrevanja u vreme odrastanja.

Ostvarena je saradnja sa svim gradskim i seoskim osnovnim školama. Što se tiče saradnje sa srednjim školama uspostavljena je sa srednjom poljoprivrednom školom i to na zahtev psihologa te škole.

Ostvarili smo saradnju i sa medijima: RTV Požega (na kojoj je prikazana emisija koja je emitovana na kraju projekta kao rezime postignutih rezultata u lokalnoj zajednici). , regionalna radio stanica '' Luna'', TV studio A- Arilje.

Ostvarena je i saradnja sa lokalnom upravom, izjasnili su se da je realizacija ovog projekta bila veoma značajna za mlade iz naše lokalne zajednice. Predstavnik lokalne uprave Svetlana Milinski je u ulozi roditelja volontirala na projektu i gostovala u emisiji povodom svetskog Dana borbe protiv AIDS-a. Odbornik SO požega Aleksandar Kotarac je takođe volontirao na projektu u ulozi roditelja vršnjačkog edukatora kao i načelnik OUP-a čija je kćerka vršnjački edukator.

Bio je ovo dobar model animiranja lokalne zajednice koji se može preslikati i u drugim zajednicama.

Volonteri na projektu su bili i iz institucija: Direkcije za izgradnju Požega, OUP Požega, NVO Centar za kreativno okupljanje Arilje, Doma zdravlja Požega.

Na projektu je osim volontera iz institucija i vršnjačkih edukatora volontiralo i pet roditelja.

NVO Sretenje je postala deo mreže koju čine 27 žemalja u kojima se podržava vršnjačka edukacija, mreža već funkcioniše putem meiling liste na koju su uključeni i vršnjački edukatori iz Požege kao i NVO Sretenje.

Nevena Todorović, vršnjački edukator je od strane Populacionog Fonda Ujedinjenih Nacija proglašena za volonterku meseca februara u 2004.g. u selekciji edukatora iz 27 zemalja centralne Azije i istočne Evrope.

Dve osnovne škole su već u svojim razvojnim projektima planirale i edukaciju iz oblasti reproduktivnog zdravlja, a samom tim i nastavak saradnje sa NVO Sretenje kroz projekat Omladinski volonterski centar čija je realizacija u toku. 
< Prethodno   Sledeće >