Naslovna strana arrow Vesti

Vesti
Status mesnih zajednica Štampaj E-pošta
21.10.2007.

Forum iuris je dana, 18.10.2007.god. održao tribinu « Pravo na neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave» u okviru projekta «Strateško zastupanje u lokalnim zajednicama» koji podržava Kanadska agencija za međunarodni razvoj, a kojim koordinira UG Sretenje Požega.
Tribini su prisustvovali članovi tima za strateško zastupanje formiranog na nivou grada Novog Sada i predstavnica gradske uprave za opšte poslove. Na tribini je razgovarano o potrebi poboljšanja položaja mesnih zajednica, povećanju njihovih ovlašćenja i finansijskih sredstava koja se obezbeđuju u budžetu grada, o načinu na koji se to može postići, te saglasno tome o predlogu izmene i dopune Odluke o mesnim zajednicama i Sporazumu o saradnji između mesnih zajednica i Grada Novog Sada.

 
Pokretanje pravne inicijative- zapadna Srbija Štampaj E-pošta
18.10.2007.

U Sali SO Požega je 18.oktobra 2007. godine održana obuka volontera koji će prikupljati potpise za građansku inicijativu za donošenje Zakona o tajnosti informacija i amandmana na Zakon o slobodnom pristupu informacijama. UG Sretenje će kao lokalni partner koordinirati akcijom prikupljanja potpisa u regionu zapadne Srbije, u opštinama: Čačak, Užice, Požega, Arilje, Loznica, Valjevo i Prijepolje, a u okviru projekta koji realizuje Narodni parlament Leskovac u više regiona u Srbiji uz podršku Instituta za održive zajednice i Fonda za otvoreno društvo.
Obuci su prisustvovali volonteri iz svih opština iz regiona zapadne Srbije i lokalna koordinatorka, Zdenka Kovačević, a održali su je Ivan Grujić- Narodni parlament Leskovac i Aleksandar Gavrilović - Hajde da, Beograd.

 
Program razvoja opštine Požega Štampaj E-pošta
09.10.2007.U skupštinskoj sali opštine Požega 5. oktobra 2007.godine održana javna rasprava, a povodom prednacrta dokumenta Program razvoja opštine u čijoj izradi su učestvovali i predstavnici Sretenja. Na javnoj raspravi su pored građana bili prisutni i predstavnici nevladinih organizacija, lokalnih vlasti, šefovi odborničkih grupa i koordinacioni tim koji je koordinira procesom donošenja ovog dokumenta.

Nakon prezentacije programa prisutni su se uključili u diskusiju iznoseći svoje sugestije i predloge. Predstavnici nevladinog sektora su izneli svoje predloge u vezi ruralnog razvoja, zaštite životne sredine, razvoja lokalne samouprave i građanskog društva i mladih i njihovog slobodnog vremena.

Predstavnici mesnih zajednica su se osvrnuli na težak život u ruralnom delu opštine dajući svoje predloge da se više posveti pažnja razvoju tih delova opštine u smislu stvaranja boljih uslova za život kako bi mladi imali interes da ostaju da žive i rade na selu.

Program razvoja opštine biće uskoro dorađen po sugestijama sa javne rasprave i dat na usvajanje opštinskom parlamentu.

 
Odnos državnih organa i građana Štampaj E-pošta
09.10.2007.

U Požegi 4. oktobra Sretenje je u skupštinskoj sali održalo tribinu pod nazivom „Pravo na neposredno učešće građana u ostvarivanju lokalne samouprave“ na koju su bili pozvani predstavnici državnih organa, lokalnih vlasti i članovi Tima za strateško zastupanje na nivou Požege. Cilj tribine bio je predstavljanje rezultata projekta i animiranje javnosti da se uključi u rešavanje problema na lokalnom nivou. Na tribinu su bili pozvani i mediji iz Zlatiborskog okruga.

Realizovana tribina je jedna od završnih aktivnosti na projektu „Strateško zastupanje u lokalnim zajednicama“ koji podržava Kanadska agencija za međunarodni razvoj. Na tribinu su bili pozvani regionalni i opštinski ekološki inspektor, predsednik opštine Požega i zamenik, načelnica opštinske uprave i šefovi odborničkih grupa. Na tribini se samo pojavio samo šef odborničke grupe Demokratske stranke, Branko Nikolić, i opštinski ekološki inspektor i to na samom kraju. Ostali su telefonom obvestili koordinatorku projekta, Zdenku Kovačević, o svojim razlozima za otkazivanje učešća na tribini, a o čemu su bili blagovremeno obavešteni uz pojašnjenje važnosti njihovog prisustva.

Tim za strateško zastupanje je izneo svoje stavove povodom definisanih slučajeva za strateško zastupanje i javno zagovaranje, a svi slučajevi su iz oblasti zaštite životne sredine.

Zaključak tribine je da se pripremi zahtev svim odborničkim grupama iz opštine Požega i da se lobira da problem zaštite životne sredine u mesnoj zajednici Jelen Do bude tema o kojoj će raspravljeti opštinski parlament u cilju pronalaženja rešenja da se zaštiti kako radna tako i životna sredina u ovoj mesnoj zajednici.


 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 41 - 48 of 126